Metsäsertifiointi – vastuullisen metsänomistajan valinta
PEFC-sertifiointi (Programme for the Endorsement of Forest Certification) on maailman laajin metsäsertifiointijärjestelmä, ja Suomessa se kattaa noin 83 % talousmetsistä. Sertifiointijärjestelmiin kuuluminen on vapaaehtoista ja kiinteistökohtaista. Metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä metsänomistajan kiinteistöt ovat mukana alueellisessa PEFC-ryhmäsertifioinnissa, mikäli metsänomistaja ei toisin ilmoita.
Huolehdimme metsäsertifioinnista puolestasi
Metsänhoitoyhdistyksen jäsenenä olet mukana PEFC-metsäsertifioinnissa. Jäsenmaksuusi sisältyy sertifioinnin vuosikustannukset. Metsänhoitoyhdistyksen palveluita käyttäessäsi varmistut siitä, että työt tekee sertifiointiin sitoutuneet yrittäjät huolehtien vaatimusten toteutumisesta metsänomistajan puolesta.
Omassa toiminnassaan ja töiden suunnittelussa metsänhoitoyhdistykset noudattavat kestävän metsänhoidon PEFC-vaatimuksia. Metsänomistaja vastaa kuitenkin vaatimusten toteutumisesta tehdessään metsänhoitotöitä itse omissa metsissään. Sertifioinnissa mukana oleminen on vapaaehtoista ja siitä voi myös irtisanoutua ilmoittamalla asiasta metsänhoitoyhdistykseen.
Metsänomistaja, joka ei ole Metsänhoitoyhdistyksen jäsen, voi liittyä metsäsertifiointiin ottamalla yhteyttä Kestävän Metsätalouden Yhdistykseen. Osallistuminen KMY:n kautta maksaa metsänomistajille 60 € (+ ALV 25,5 %).
Metsäsertifiointi varmistaa, että metsiä hoidetaan kestävästi
Sertifioinnin hyötyjä monella tasolla:
- Tarjoaa metsänomistajalle konkreettisen tavan osoittaa vastuullisuutta ja varmistaa puun vastuullisuus markkinoilla – yhä useammat ostajat vaativat sertifioitua puuta koti- ja kansainvälisillä markkinoilla.
- Kuluttajalle PEFC-merkki kertoo, että puupohjainen tuote on peräisin kestävästi hoidetusta metsästä.
- Markkinatoimijoille sertifiointi on kilpailuetu ja osa vastuullisuusviestintää.
- Ympäristöhyödyt: Sertifioitu metsänhoito tukee luonnon monimuotoisuutta ja ilmastonmuutoksen hillintää.
Hakkuiden yhteydessä sertifioiduissa metsissä jätetään esimerkiksi säästöpuita ja riistatiheikköjä kaikissa metsänkäsittelytavoissa ja vesistöille jätetään suojakaistat myös silloin, kun laki ei siihen velvoita. Metsänomistaja toimii näin aktiivisesti luonnon hyvinvoinnin ja monimuotoisuuden turvaajana pitäen samalla metsät kasvukunnossa ja sitomassa edelleen hiiltä.
Jos hoidat metsääsi itse, on tärkeää perehtyä PEFC:n vaatimuksiin. Vaatimukset eivät ole monimutkaisia, mutta vaativat suunnitelmallisuutta. Hyvä metsäsuunnitelma ja kirjanpito tehdyistä toimenpiteistä auttavat pysymään vaatimusten tasalla. Voit perehtyä vaatimuksiin esimerkiksi Sertiseriffi -verkkokurssin avulla: https://kestavametsa.fi/sertiseriffi/ .
Kun teet itse metsänhoitotoimenpiteitä, voit silloinkin varmistaa metsänhoitoyhdistyksesi asiantuntijoilta metsässä toteutettavat sertifiointiin liittyvät seikat.
PEFC-sertifioinnin keskeiset vaatimukset
Luonnonhoito
- Säästöpuita jätetään vähintään 20 kpl/hehtaari, joista vähintään 10 kpl on eläviä ja 10 kpl kuollutta puuta. Säästöpuiksi valitaan monimuotoisuuden kannalta arvokkaita puita, kuten haapoja, pihlajia ja raitoja.
- Jos kuollutta puuta ei luontaisesti ole metsässä tarpeeksi, tehdään tekopökkelöitä vähintään 2 kpl/hehtaari.
- Säästöpuut suositellaan jätettäväksi ryhmiin, erityisesti vesistöjen suojakaistoille tai vaikeakulkuisiin maastonkohtiin.
- Vesistöjen suojakaistat: Leveys keskimäärin vähintään 10 metriä, mutta ei missään kohdassa alle 5 metriä.
- Suosi sekapuustoa ja eri-ikäisrakenteisuutta.
- Jätä riistatiheikköjä ja säästä pesäpuut.
Metsänhoitotyöt
- Älä tee maanmuokkausta tai aja koneella säästöpuuryhmien ja suojakaistojen alueilla.
- Noudata metsälakia ja hyvän metsänhoidon suosituksia.
PEFC-sertifioinnin valvonta perustuu metsäalasta riippumattomaan auditointiin
Alueellisessa ryhmäsertifioinnissa Kestävän Metsätalouden Yhdistys ry (KMY) vastaa alueellisten sertifikaattien hallinnoinnista ja tukee toimijoita sekä metsänomistajia PEFC-vaatimusten täyttämisessä. Vuosittaisissa auditoinneissa tarkastetaan paitsi suurten metsänomistajien toiminnan sertifioinninmukaisuutta, myös metsäpalveluyrityksiä, metsäkoneurakoitsijoita ja puunostajia.
Kaksi eri sertifiointijärjestelmää
Suomessa toimii myös toinen kansainvälinen metsäsertifiointijärjestelmä, FSC (Forest Stewardship Council), joka painottaa erityisesti sosiaalisia ja ympäristöllisiä näkökohtia. Molemmat järjestelmät tähtäävät kestävään metsänhoitoon, mutta PEFC on laajemmin käytössä suomalaisessa metsätaloudessa. FSC-sertifiointi ei tällä hetkellä ole laajasti metsänhoitoyhdistysten jäsenetu, mutta puunostajien kautta pystyt halutessasi liittymään myös FSC-sertifikaattiryhmään.
Kaksi eri sertifiointijärjestelmää
Suomessa metsäsertifiointijärjestelmiä on kaksi PEFC ja FSC. Noin 90 % suomalaisista metsistä on PEFC-sertifioinnin piirissä ja 10 % FSC:n. Suomalaisten metsien käyttö ja hoito on kestävällä pohjalla.