OmaMetsään uusi arvopohjaista metsänhoitoa tukeva tulevaisuusosio

Valtakunnallinen

Metsänomistajien sähköinen verkkopalvelu OmaMetsä on täydentynyt arvovalintoja kartoittavalla tulevaisuusosiolla, jonka avulla metsänomistaja voi nähdä, miten erilaiset valinnat vaikuttavat metsän hiilivaraston ja puuston arvon kehitykseen. 

OmaMetsän uudessa tulevaisuusosiossa metsänomistaja voi määrittää, mitä metsän tarjoamia mahdollisuuksia hän haluaa oman metsänsä hoidossa ja hyödyntämisessä painottaa. Metsänhoidollisia arvoja kartoitetaan kyselytyökalulla, jonka avulla kullekin metsänomistajalle luodaan juuri hänen arvovalintojaan vastaava metsänhoidon ohjelma.  

Kyselyyn vastattuaan metsänomistaja näkee, millainen metsien käsittelymalli voisi sopia omille arvoille parhaiten. Arvovalintojen pohjalta metsänomistajalle näytetään listaus tehtävistä, joilla hän voi edistää haluamiensa arvojen toteutumista. Kyselyn tuloksena syntynyttä ohjelmaa käytetään käyttäjän metsien tulevaisuuden kehityksen kuvaamiseen. Oman ohjelman lisäksi käyttäjä voi tarkastella myös muita omille metsille mallinnettuja metsänhoidollisia skenaarioita sekä vertailla eri vaihtoehtojen vaikutusta tulevaisuuden arvontuottoon. Valitusta ohjelmasta voi myös poiketa kuvio- ja kiinteistökohtaisesti.

Hiilensidonnan avainluvut OmaMetsästä 

OmaMetsän kehityksen myötä palveluun on tuotu myös arvokasta tietoa kunkin käyttäjän oman metsän hiilensidontakyvystä. Jatkossa käyttäjä voi muun muassa tarkastella OmaMetsässä metsiensä hiilensidonnan nykytilaa ja kehitystä sekä verrata metsiinsä sitoutuneen hiilen määrää suomalaisen metsänomistajan keskiarvoon.  

OmaMetsän tulevaisuusosiossa voit 

 • Tarkastella metsäsi hiilensidonnan tilannetta 
 • Määritellä oman metsäsi arvopohjaiset linjaukset 
 • Vertailla metsäsi erilaisia tulevaisuuksia 
 • Valita kuvio- tai kiinteistökohtaisia linjauksia 
 • Hoitaa metsääsi arvomaailmasi mukaan 

Tulevaisuusosio on toteutettu osana Metsänhoitoyhdistysten Hiilestä kiinni -hanketta, ja se on kustannettu maa- ja metsätalousministeriön hankerahoituksella.

Rekisteröidy OmaMetsään ja luo oma arvopohjainen profiilisi www.omametsa.fi

Lisätietoja: 

Hanna Yrjölä
projektipäällikkö Hiilestä kiinni -hanke
puh. 050 406 9663, hanna.yrjola@mhy.fi  

Ajankohtaista

 1. Metsävisan voitosta kisattiin Solvallan metsissä

  Metsävisan voitosta kisattiin Solvallan metsissä

  Valtakunnallinen

  Yläkoulujen valtakunnallisen Metsävisan finaali järjestettiin 23. toukokuuta Espoossa. Loppukilpailuun kutsuttiin 50 alkukilpailussa parhaiten pärjännyttä nuorta. Haastavassa kisassa voittajaksi selviytyi Ilari Kämäräinen Vaalan yhtenäiskoulusta. Metsänhoitoyhdistykset ja MTK ovat tarjonneet jo 10 vuoden ajan kesätöitä hyvin pärjänneille visailijoille.

  Lue lisää
 2. Apulanta-metsä syntyi Rantasalmelle

  Apulanta-metsä syntyi Rantasalmelle

  Valtakunnallinen

  Rantasalmen kunnan metsään istutettiin parituhatta koivun tainta viime viikonloppuna Apulannan fanien talkoovoimin. Apulannan ja istuttajien toiveena on monimuotoinen metsä, joka tarjoaa virkistystä puun tuotannon ohella.

 3. Virkeshandelsöversikt juni 2023

  Yksityismetsissä mahdollisuus monipuolisiin hyötyihin

  Valtakunnallinen

  Tapion julkaisema raportti metsäbiotalouden arvoketjuista tuo esille metsätalouden merkitystä Suomen taloudelle. Pohjoiset metsänhoitoyhdistykset arvioivat, että yksityismetsät tarjoavat mahdollisuuksia luoda hyvinvointia nykyistä monipuolisemmin. Tämä edellyttää metsänomistajan päätösvallan kunnioittamista, uusien markkinoiden kehittämistä sekä kannustusta hyvään metsän- ja luonnonhoitoon.

2024 © Metsänhoitoyhdistykset