Skogsgläntan fick fördjupa sig i förmedling av skogsfastigheter

osterbotten

Skogsgläntan Skogsfastigheter

Vad innebär det att sälja en skogsfastighet? Vilka är de skattemässiga följderna, och hur ska man tänka kring olika ägandeformer? Under ett kurstillfälle ordnat av det kvinnliga nätverket Skogsgläntan, som verkar inom Skogsvårdsföreningen Österbotten, fick deltagarna fördjupa sig i förmedling av skogsfastigheter.

Under tillfället fick deltagarna lyssna och ställa frågor till Anki Svenn, vd för Ab Skogsfastigheter AFM, som har en gedigen erfarenhet inom området. Ab Skogsfastigheter AFM som grundades 2009 verkar i hela Österbotten och tillhör den landsomfattande Metsätilat-kedjan.  

–  Bolaget grundandes som ett dotterbolag inom Skogsvårdsföreningen Österbotten med målsättningen att bidra till bättre skötta skogar i landskapet. De som säljer sin skog är generellt passiva skogsägare såsom dödsbon och olika sammanslutningar.

Sälja skogsfastighet?

Under kvällen fick deltagarna en överblick av hela förmedlingskedjan – från en första kontakt till att ett köpebrev undertecknas.

–  När man har bestämt sig för att sälja skog börjar vi med att uppgöra ett uppdragsavtal. När det är undertecknat görs en skogsvärdering av en skogsvårdsinstruktör med lokalkännedom.

Ab Skogsfastigheter AFM sköter om marknadsföringen både i digitala och fysiska kanaler.

– Vi marknadsför fastigheterna via skogsfastigheter.fi, i lokal dagstidning och med skyltning invid fastigheten. På webbsidan skogsfastigheter.fi kan intresserade köpare registrera sig till Skogsvakten som via e-post informerar när ett objekt som motsvarar ens sökvillkor kommer till salu.

Anbudstiden pågår normalt i tre veckor, och efter det har säljaren rätt att acceptera eller förkasta de inkomna buden. Provisionen för förmedlingstjänsten år 2025 är fem procent av köpesumman, med ett minimibelopp på 2 200 euro. I detta ingår skogsvärdering, marknadsföring och uppgörande av överlåtelsehandlingar. När försäljningen görs via förmedlingen står köparen för köpvittnesarvode, lagfartskostnader, överlåtelseskatt samt eventuella styckningskostnader. Skogsfastigheter ordnar med köpvittne om inget annat överenskommes.

Skatt på överlåtelsevinst

Svenn förklarade hur beskattningen vid försäljning av en skogsfastighet fungerar. Här finns två olika alternativ. Det första är att säljaren betalar skatt på den verkliga vinsten – alltså skillnaden mellan inköpspriset och försäljningspriset, minus eventuella provisionskostnader, samt kostnader för handlingar, styckning, lagfart, köpvittne och betald överlåtelseskatt. Det andra alternativet är att använda den presumtiva anskaffningsutgiften.

– Det innebär att du får dra av 20 procent av försäljningspriset om du har ägt fastigheten i mindre än tio år, eller 40 procent om du har ägt den i över tio år. Det belopp som blir kvar räknas som vinst, och på den vinsten betalar du kapitalskatt. När du använder den presumtiva anskaffningsutgiften kan du inte göra några andra kostnadsavdrag. Kapitalskatten är 30 procent på vinster upp till 30 000 euro och 34 procent på den del som överstiger 30 000 euro.

Ägandeformer

Ägandeformer diskuterades – inte minst dödsbon och sammanslutningar. Många skogsägare är osäkra på vad som gäller, men rätt struktur kan göra skillnad. Oftast lönar det sig av skattemässiga skäl att skifta dödsbon så snart som möjligt.

Finansiering vid investering i skogsfastigheter

Kvällen avrundades med Åsa Mattsson, kunddirektör på OP Botnia, som gav deltagarna en inblick i bankens perspektiv på att investera i skog. Hon betonade vikten av kundens återbetalningsförmåga, vilket kan beskrivas som att ha goda marginaler i sin ekonomi.

– Återbetalningsförmågan beskriver en låntagares kapacitet att betala tillbaka sina skulder enligt de avtalade villkoren. Denna förmåga är avgörande för att bedöma risken för långivare och påverkar ofta villkoren för lån, såsom ränta och återbetalningstid.

Lånet ges som ett konsumtionslån med en återbetalningstid på upp till 15 år. Besked om lånebeslut kan i de flesta fall ges inom några veckor.

Att komma ihåg!

  1. Vid en försäljningsprocess och för skattemässiga beräkningar är det viktigt att du sparar följande handlingar och dokument: köpebrev, bouppteckningar, avvittring, arvskiftesdokument, gåvobrev, styckningsbeslut, skogsbruksplaner och dokument relaterade till avdrag.
  2. Dödsbo är i många fall inte en fördelaktig ägandeform för skogsbruk eftersom beslut kräver samtycke av alla delägare.
  3. Använt skogsavdrag skall återföras vid försäljning, vilket kan leda till högre vinstskatt.

***

Skogsgläntan är ett växande nätverk för kvinnor som äger skog eller är intresserade av skogsbruk, och erbjuder kontinuerligt tematräffar, utflykter och föreläsningar för att stärka kunskapen och tryggheten som skogsägare.

Nyheter

  1. SVF och SCA

    Fullmäktigemöte på Kvarken och exkursion på SCA:s fabrik i Obbola

    Österbotten

    Skogsvårdsföreningen Österbottens fullmäktige samlades lördagen den 12 april och höll vårmötet ombord på Aurora Botnia. Väl framme i Holmsund fortsatte dagen med en exkursion på SCA:s fabrik i Obbola.

    Läs mera
  2. Öppet hus

    Öppet hus på nya Vasakontoret 11.4

    Österbotten

    Välkommen att bekanta dig med våra nya utrymmen, träffa vår personal och prata skog med oss över en kopp kaffe!

  3. Martin Kuuttinen

    Martin Kuuttinen ny skogsvårdsinstruktör på södra området

    Österbotten

    Martin Kuuttinen från Närpes har utsetts till ny skogsvårdsinstruktör i södra teamet vid Skogsvårdsföreningen Österbotten.

2025 © Skogsvårdsföreningarna